KPN zet op adressen waar ook FttH beschikbaar is koperdiensten gefaseerd uit

Publication date 21 februari 2020

KPN biedt inmiddels op ruim 2,4 miljoen adressen glasvezel (FttH) aan en dit netwerk wordt in lijn met de ambitie om voor eind 2021 één miljoen extra huishoudens aan te sluiten, steeds verder uitgebreid. FttH is een toekomstvast aansluitnetwerk dat in staat is om hoge bandbreedtes te leveren.

Op een groot deel van de adressen met FttH is ook het koperen aansluitnetwerk nog in gebruik. Dit zijn de zogenaamde overlay-adressen. KPN gaat de komende jaren op deze adressen het koperen aansluitnetwerk buiten gebruik stellen. Momenteel loopt hiervoor een pilot op gebiedsniveau; in de eerste 6 gebieden wordt het koper op 1 april 2021 buiten gebruik gesteld. KPN heeft nu het besluit genomen om als vervolg op termijn op adresniveau te stoppen met koper op adressen waar ook glasvezel beschikbaar is.

KPN stopt daarom per 22 februari 2023 met de dienstverlening op koper op ruim 2 miljoen adressen waar nu ook al FttH beschikbaar is (End of Life). Met FttH is een betrouwbaar en toekomstvast alternatief beschikbaar voor de dienstverlening over koper. Op deze adressen bestaat tot 1 januari 2022 nog de mogelijkheid om op koper nieuwe orders in te leggen (End of Sale). Een uitzondering geldt voor de adressen waar op 21 februari 2023 een WBA SDSL verbinding wordt geleverd. Deze dienstverlening wordt gecontinueerd tot 1 juli 2024.

In de toekomst, onder meer door nieuwe uitrol van FttH, zullen steeds meer groepen adressen worden aangekondigd waar het koper wordt uitgefaseerd. KPN hanteert hierbij ruime termijnen. De uitfasering van koper op een overlay‑adres wordt altijd 36 maanden vóóraf aangekondigd (End of Life). Koper is op dat moment nog minimaal 12 maanden bestelbaar en altijd tot ná het afneembaar worden van glasvezel (End of Sale). Zodra glasvezel afneembaar is op een adres hebben alle afnemers vervolgens altijd minimaal 12 maanden voor migratie totdat we de koperdiensten uitfaseren.

Voor diensten als MDF en WBA/VULA zijn op FttH alternatieve diensten leverbaar als ODF‑access en WBA/VULA over FttH. Voor WEAS op koper wordt momenteel een speciale WEAS variant over FttH ontwikkeld, en deze komt tijdig, vóór bovengenoemde End of Sale datum, beschikbaar.

Meer over deze uitfasering kunt u lezen in de Whitepaper op de website van KPN Wholesale, hier zal tevens een lijst gepubliceerd worden van de eerste adressen waar op 22 februari 2023 het koper zal worden uitgezet (End of Life), in deze lijst wordt voor deze adressen ook de datum aangegeven tot wanneer koper bestelbaar blijft (End of Sale). Deze lijst wordt periodiek uitgebreid met nieuwe adressen en nieuwe planningen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw Wholesale accountmanager.