Snellere en betrouwbaardere WBA-diensten door VDSL Bonded Vectoring

Publicatie datum 19 december 2014

Met de introductie van VDSL Bonded Vectoring per 1 maart 2015 kunt u profiteren van nog snellere en betrouwbaardere WBA-diensten van KPN Wholesale. In de nieuwsbrief van 14 november 2014 kondigden we al aan dat dit in het eerste kwartaal van 2015 start. Snel door het verdubbelen van de snelheid van 100 naar 200 Mbps. Dit is mogelijk door de inzet van twee koperen aderparen (SDF Pair Ponding). Betrouwbaar, omdat de verbinding in stand blijft als één van beide poorten of aderparen uitvalt. VDSL Bonded Vectoring is hierdoor uitermate geschikt voor zakelijk gebruik. Daarbij is ook de mogelijkheid van symmetrische snelheden van maar liefst 20/20 Mbps point to point een aantrekkelijk voordeel.

Planning en beschikbaarheid

Vanaf 1 maart 2015 starten we in een 50-tal gebieden. Om welke gebieden het gaat, vindt u in annex 5 van WBA op onze website. In het tweede kwartaal van 2015 komt Bonded Vectoring beschikbaar op alle VDSL Buitenringen. De uitrol van deze techniek duurt enkele maanden.

In het informatiesysteem (FPI) van WBA kunt u zien of 200 Mbps of 20/20 Mbps op basis van Bonded Vectoring beschikbaar is voor uw klanten. U herkent dit aan technologie type BVVDSL_POTS. In annex 2 van WBA op onze website vindt u de betreffende bestelcodes en bitrates.

Bonded Vectoring modems en Whitelisting

Een aantal leveranciers heeft al of krijgt binnenkort modems in hun assortiment die Bonded Vectoring ondersteunen. Vraag hiernaar bij uw modemleverancier.

Er komt een aparte  whitelist voor Bonded Vectoring. Chipset Firmware Combinaties (CFC) van Bonded Vectoring modems kunnen worden aangeboden voor WBA Whitelisting. Hierbij toetsen we onder andere of deze modems geen andere verbindingen verstoren. Een CFC die getest is en op de whitelist staat voor Single Vectoring, is niet automatisch getoetst op Bonded Vectoring. Dit modem moet separaat aangeboden en getest worden. De kosten hiervoor bedragen zo'n 20.000 Euro.

Uit testen is gebleken dat de opstarttijd oftewel synchronisatietijd van een verbinding op basis van Vectoring over 2 aderparen merkbaar langer duurt dan over 1 aderpaar. Houdt u hier rekening mee, onder ander in het assurance proces.