Stabilisatietechniek G.INP voor VDSL Central Office

Publicatie datum 14 november 2014

In juli 2014 is KPN Wholesale voor WBA en WMP gestart met de introductie van de DSL-stabilisatietechniek G.INP voor VDSL-lijnen zonder Vectoring  vanaf Central Office locaties. Dit zoals aangekondigd in de nieuwsbrief van KPN Wholesale van 18 april. Deze introductie is succesvol afgerond. Hierdoor ondersteunen VDSL DLM-regelkringen nu ook de stabilisatietechniek G.INP.

Modems die de stabilisatietechniek G.INP ondersteunen en op een DSLAM-poorten aangesloten zijn die G.INP ondersteunen, profiteren hiervan. De bandbreedte van uw verbindingen neemt gemiddeld toe met 5 Mbps als hoge protectie ingesteld was. Ook de delay daalt significant.

Het informatie systeem (FPI) van WBA gaat er vanuit dat G.INP gebruikt wordt en dus door modems wordt  ondersteund.

Implementatiekenmerken G.INP

  • De activatie van G.INP betreft alleen de zogenaamde VDSL DLM-profielen  met  het kwaliteitsniveau 'Low CRC Level' (LC). Het DLM-mechanisme (het optimaliseren van de verbinding) blijft actief.
  • Modems die G.INP ondersteunen, herkennen na een hersynchronisatie van de DSL-verbinding zelf dat de DSLAM de nieuwe techniek G.INP ondersteunt en hanteren vervolgens G.INP als stabilisatieprotocol.
  • Modems die G.INP niet ondersteunen, blijven op de huidige stabilisatietechniek iFEC werken. Het iFEC errorcorrectiemechanisme blijft ondersteund.
  • Niet alle VDSL-poorten voor WBA-diensten vanaf Central Office ondersteunen G.INP. Na activatie biedt dus niet elke VDSL-poort G.INP. Bij nieuwe leveringen van VDSL-verbindingen, selecteert KPN Wholesale wel een VDSL-poort die G.INP ondersteunt.
  • Activatie van G.INP op DLM met het kwaliteitsniveau 'Standard CRC level (SC) voorziet KPN Wholesale in een later stadium. Voor NON-DLM bestelportfolio wordt introductie van G.INP niet meer voorzien.

Meer informatie vindt u in annex 2 van WBA op onze website.