Status update Vectoring voor WBA en WMP

Publicatie datum 14 november 2014

Met Vectoring krijgt u hogere snelheden en een verbeterde stabiliteit. Het is een techniek die de ruis tussen koperen aderparen in een kabel compenseert. We bereiken hiermee een performanceverbetering van 30 tot 40%, zowel down- als upstream. Daarnaast heeft de nieuwe stabilisatietechniek G.INP ook een gunstig effect op de snelheid. Voor u zetten we de belangrijkste voordelen, (aandachts)punten en ontwikkelingen nog eens op een rij. 

Snelheid en bereik voor WBA en WMP

  • VDSL Buitenringen: straks 100 Mbps op ruim 2 miljoen adressen

Met Vectoring bereiken we in VDSL Buitenringen hoge snelheden van 100 Mbps over 1 aderpaar. Standaard rolt KPN Vectoring uit in nieuwe VDSL Buitenringen. Daarnaast krijgen de reeds geplaatste VDSL Buitenringen ook Vectoring. Begin 2015 zullen alle VDSL Buitenringen voorzien zijn van deze nieuwe techniek. Hiermee realiseren we dat ruim 2 miljoen adressen in Nederland een aanzienlijk hogere snelheid kunnen krijgen.  In 20 gebieden loopt nu een pilot  voor een snelheid van 100 Mbps. Door de positieve resultaten komt dit profiel voor WBA en WMP in november 2014 al beschikbaar op alle VDSL Buitenringen met Vectoring. De bijbehorende Functional Package Informatie (FPI) voor deze variant vindt u op de WBA-portal via de package report functie. Neemt u WMP af dan hoeft u verder niets te doen. Wij regelen dit voor u. Het tarief is hetzelfde als voor de snelheid 80 Mbps. Zo krijgt u 20% meer bandbreedte tegen een scherp tarief.

  • Ombouw FttC naar VDSL Buitenringen: nog eens 240.000 adressen

De ombouw van FttC-straatkasten naar VDSL Buitenringen is in volle gang. Eind dit jaar zullen alle 660 kasten beschikbaar zijn als VDSL Buitenring. Dit betekent dat u klanten op nog eens 240.000 adressen een hogere snelheid en een uitgebreider dienstenportfolio kunt bieden. Het vereenvoudigt ook de IT-structuur en de technische profielen. Ook deze locaties voorzien we van Vectoring. Op de Buitenring adressenlijst van WBA op onze website vindt u een update van de voortgang.

Check zelf de beschikbaarheid van Vectoring per adres/postcode

  • U kunt zelf ook checken op welke adressen u hogere snelheden kunt bieden met Vectoring. Raadpleeg hiervoor de postcodes in de VDSL Buitenring publicatielijsten van WBA die we wekelijks op onze website publiceren.
  • Op de website van KPN (http://netco.fpi-info.fourstack.nl/ ) kunt u ook per postcode nagaan wat de maximale snelheid is op een individueel adres. Daarbij krijgt u hier ook informatie over geplande upgrades van de snelheid op een adres.

Modems voor VDSL Vectoring

Belangrijk zijn de modems. Deze moeten de techniek Vectoring ondersteunen om de hogere snelheden en de verbeterde stabiliteit te kunnen halen. We zien dat 95% van de modems op alle lijnen op VDSL Buitenringen inmiddels al geschikt zijn voor Vectoring. Veelal is het mogelijk om deze op afstand via een firmware te upgraden. Slechts in enkele gevallen dient u de modems te vervangen. Nagenoeg alle modemleveranciers bieden momenteel VDSL-modems die Vectoring ondersteunen (G993.5). Daarvan ondersteunen de meeste ook de technieken G.INP en SRA, die nog eens zorgen voor een verbeterde stabiliteit en kortere opstarttijden. 

Blacklist VDSL Vectoring

Op de blacklist voor VDSL Vectoring staan Chipset Firmware Combinaties (CFC) die Vectoring ondersteunen, maar die negatieve effecten hebben op de performance van andere lijnen in de koperbundel. Modems met deze CFC worden in frequentiegebruik beperkt en daarmee mogelijk op een lagere snelheid ingesteld. Pas als de CFC van de betreffende modem  is aangepast, heffen we de eventuele beperking op. Op dit moment staan er vijf CFC's geregistreerd op de blacklist.

Persoonlijk advies

Bent u benieuwd hoe u Vectoring kunt inzetten voor uw huidige WBA en WMP installed base? Neemt u dan gerust contact op met uw accountmanager voor een gericht advies.