
Omdat de samenleving steeds digitaler wordt en de vraag naar datacapaciteit gaat toenemen, rollen we glasvezel in Nederland in hard tempo uit. Het geeft ons de mogelijkheid om de internetsnelheden telkens verder te verhogen. Dat is essentieel voor sectoren zoals de zorg. Zij werken met veel zware bestanden als MRI-scans. Als die sneller kunnen worden geüpload en kunnen worden bekeken, heeft de zorg daar voordelen van. Maar ook in de industrie en in een sector als diergeneeskunde wordt gewerkt met zulke zware bestanden.
Sneller internet, sneller werken
Om een goed beeld te krijgen wat we in de toekomst met glasvezel kunnen bereiken, voerden we samen met Nokia in Caressa Dierenkliniek in Rotterdam een snelheidstest over het bestaande glasvezelnetwerk heen. En daarbij werden snelheden tot bijna 20 GB per seconde bereikt. Een prachtig en veelbelovend resultaat, want het zorgt ervoor dat jij en je klanten over een paar jaar gebruik kunnen maken van dat internet van de toekomst. Belangrijk om nóg sneller te kunnen werken en recreëren. Zware bestanden sturen? Dat doe je straks in een oogwenk. En een serie downloaden? Dat gaat over een paar jaar in slechts drie seconden.
Verdere uitrol PON glasvezelverbinding
De snelheidstest vond plaats over een standaard PON glasvezelverbinding. PON is een moderne en toekomst vaste techniek waarbij de glasvezel in de meterkast via splitters naar de centrale lopen. Daardoor kunnen we heel hoge snelheden halen. Tegelijkertijd verbruikt het netwerk minder energie en hebben we minder straatmeubilair nodig, omdat de splitters veelal onder de grond worden weggewerkt. Bovendien is het netwerk op afstand bestuurbaar waardoor monteurs minder vaak langs hoeven te komen. Alle nieuwe glasvezelaansluitingen leggen we tegenwoordig aan met de PON-techniek.