Introductie XGS-PON technologie in de WBA/VULA FttH dienstverlening

Publicatie datum 3 september 2021

KPN heeft deze week bekend gemaakt in haar glasvezel uitrol met de ultrasnelle XGS-PON techniek te starten. Met deze nieuwe techniek zijn nog veel hogere snelheden mogelijk dan met de huidige GPON techniek. Inmiddels zijn twee veldproeven met de XGS-PON technologie gaande.

Op 7 juli 2021 is de veldproef in Scherpenzeel in een nieuw FTTH gebied gestart, daar kunnen alleen maar XGS-PON orders worden ingelegd. En vanaf 30 augustus 2021 kunnen XGS-PON orders ingediend worden in de veldproef in het lopende GPON project in Hengelo (onder andere Groot Driene). De ervaringen uit de veldproef In Scherpenzeel zijn zo positief, dat KPN heeft besloten de XGS-PON technologie vanaf 4 oktober 2021 open te zetten in de andere GPON gebieden en in nieuwe nog uit te rollen FttH gebieden.

In de informatieproducten is XGS-PON al lange tijd zichtbaar, vanaf 4 oktober 2021 kunnen ook orders met deze technologie in andere GPON gebieden worden ingediend. In de WBA Publicatielijsten en in de WBA informatieproducten zal de inzet van deze technologie duidelijk worden aangegeven.

De WBA/VULA tarieven veranderen niet met deze introductie.

U vond op onze website al in Annex 2 de technische aspecten van deze uitbreiding, nu zijn ook de wijzigingen op de procesgang in Annex 3 en de commerciƫle voorwaarden in Annex 4 toegevoegd.