Pilot KoperUit succesvol afgerond. Nieuwe migratieregelingen voor uitfaseren koper

Publicatie datum 6 mei 2021

Op donderdag 1 april 2021 is in Amsterdam IJburg, Bennekom, Bergeijk, Eersel, Eibergen en Zwolle Stadshagen het merendeel van de nog actieve koperaansluitingen uitgezet. In deze gebieden met een kleine 40.000 aansluitingen maakten de meeste eindgebruikers al gebruik van de glasvezelaansluiting en de afgelopen maanden is hard gewerkt om ook de resterende actieve lijnen over te zetten naar glasvezel. En dat is gelukt, mede dankzij de medewerking van onze wholesale afnemers!

KPN Wholesale heeft in deze gebieden daarmee de diensten MDF-access, WBA/VULA over koper, WLR/CPS, WEAS over koper en ILL 2 Mbit/s op adressen binnen de contouren van het FttH aansluitnetwerk beëindigd. Buiten de contouren van het FttH aansluitnetwerk – dat betreft adressen in buitengebieden en op bedrijventerreinen – is de koperdienstverlening deels beëindigd. Een zeer klein deel van de adressen heeft de koperaansluiting vanaf een straatkast voorlopig behouden, daar zijn VULA/WBA breedbandtoegang (maar zonder telefonie op basis van line sharing) over koper en de nieuwe variant van WEAS nog mogelijk.

Door de huidige dienstverlening op basis van het kopernetwerk te migreren naar dienstverlening op basis van glasvezel (FttH) aansluitlijnen wordt eindgebruikers het beste netwerk dat beschikbaar is én toekomstbestendige dienstverlening geboden. Met de ervaringen uit de pilot zal KPN, zoals begin vorig jaar al aangekondigd, vanaf 2023 op grote schaal afscheid kunnen nemen van het kopernetwerk op adressen waar glasvezel beschikbaar is.

De evaluatie van de pilot is nog gaande, maar het is al duidelijk geworden dat een vroegtijdige overgang naar glasvezel de nodige voordelen biedt. Niet alleen hoeft niet alles op het laatste moment te gebeuren, maar eindgebruikers kunnen ook sneller de voordelen van het beste netwerk ervaren. Om een snelle overgang naar glasvezel voor uw klanten waar het koper uitgaat, nog interessanter te maken, heeft KPN een aantal nieuwe migratieregelingen in het leven geroepen voor de verschillende diensten die momenteel over koper worden afgenomen:

·       voor MDF-access;

·       voor WEAS over koper;

·       voor WLR.

Voor VULA geldt de migratieregeling die in artikel 2 van het Amendement VULA v2.0 van 31 oktober 2018 is beschreven ook voor bestaande afnemers van VULA met wie die regeling nog niet is overeengekomen. Voor WBA is vorig jaar zomer al een aantrekkelijke migratie-aanbieding aan afnemers geboden. Deze blijft vanzelfsprekend geldig.

Voor elk van de diensten MDF-access, WEAS over koper en WLR geldt een aparte regeling, maar de rode draad van elke regeling is dat het aantrekkelijk wordt om snel na aankondiging van de End-of-Life datum van koper naar glasvezel te migreren en daarvan de voordelen te ervaren. Tarieven voor de gemigreerde koperdiensten blijven namelijk vanaf het moment van migratie naar het doelportfolio tot anderhalf jaar na de End-of-Life datum op het niveau van de kopertarieven. Met deze aangepaste en uitgebreide regelingen worden eventuele drempels om snel over te stappen naar het toekomstvaste glasvezelnetwerk weggenomen.

Voor MDF-Access en WEAS over koper vindt u de nieuwe migratieregeling op de productpagina’s. Voor WLR worden afnemers via een aparte brief geïnformeerd.

KPN Wholesale Accountmanagement zal binnenkort met de betreffende wholesale afnemers contact opnemen om de details van deze regeling(en) door te nemen.  

Via de pagina Uitfaseren koper op onze website zal regelmatig over de stand van zaken omtrent de koperuitfasering worden gecommuniceerd. U vindt hier zowel de adressenlijsten als ook nadere informatie zoals de whitepaper. Deze informatie zal per kwartaal worden geactualiseerd. Daarnaast zullen wij wholesale afnemers ook per kwartaal gaan voorzien van overzichten met aansluitingen waar de regeling betrekking op heeft.