Uitbreiding inzet Long Reach VDSL technologie in WBA/VULA dienstverlening

Publicatie datum 18 december 2020

In de Wholesale Nieuwsbrief van 7 augustus 2020 is de introductie van de nieuwe technologie Long Reach VDSL aangekondigd. Met dit nieuwe technologietype wordt meer up- en downstream snelheid mogelijk op grotere afstanden. Per 8 oktober 2020 kunt u orders inleggen met dit nieuwe technologietype. LR VDSL is een VDSL variant die hoge snelheden op korte afstand combineert met de lagere snelheden op lange afstand.

Tot nu toe kon VDSL alleen worden ingezet op afstanden tot 2100 meter, maar die beperking valt met LR VDSL weg. Hierdoor kan deze technologie ook als alternatief dienen voor huidige legacy (symmetrische) diensten gebaseerd op HDSL en SDSL. Verder biedt het zo’n 10% betere performance dan de huidige ADSL2+ techniek die vanaf de centrale wordt ingezet. De eerste uitrol met deze technologie is vanuit de centrale gedaan. Deze komt nu ook beschikbaar vanuit de straatkasten en voor de bonding variant. Vanaf de straatkast gaat het dan om de vectored variant van Long Reach VDSL.

(Bonded) LR VDSL werkt alleen in combinatie met modems (CPE) met een chipset die dit ondersteunen, met firmware upgrades kunnen recente modems dit ook aan. De WBA/VULA dienstverlening blijft identiek met dezelfde dienstvarianten en snelheden.

Met ingang van 19 februari 2021 kunt u ook orders inleggen met dit nieuwe technologietype voor inzet vanaf straatkasten en op bonded koperlijnen. U vindt op onze website in Annex 1 de bijgewerkte dienstbeschrijving, in Annex 2 de technische aspecten van deze uitbreiding en in Annex 3 de bijgewerkte procedures en serviceniveaus. Er zijn geen tariefswijzigingen met dit nieuwe technologietype gemoeid.