Veldproef met XGSPON technologie in de WBA/VULA FttH dienstverlening

Publicatie datum 6 mei 2021

Op 17 mei 2019 heeft KPN aangekondigd de PON technologie in te zetten in de WBA/VULA FttH dienstverlening. Daarbij is aangegeven initieel te beginnen met GPON, waarmee snelheden tot 1 Gbps mogelijk zijn, en later ook de XGSPON technologie waarmee nog hogere snelheden mogelijk zijn in te zetten. Bij deze introducties wordt de actieve component bij de klant (ONT) onderdeel van de WBA/VULA dienstverlening.

KPN heeft een eerste gebied aangewezen waar de XGSPON technologie ingezet zal worden middels een veldproef, namelijk in Scherpenzeel. De WBA/VULA dienstverlening wijzigt met de inzet van XGSPON technologie in deze proef niet en behoudt dezelfde dienstvarianten en snelheden, alleen is wel een nieuw type (clickable) ONT benodigd. De tarieven blijven in deze veldproef ook gelijk aan de huidige tarieven, inclusief het eenmalige GPON aansluittarief.

De huidige planning is dat vanaf 7 juli 2021 de eerste orders met de XGSPON technologie  in Scherpenzeel kunnen worden ingelegd. In de informatieproducten is XGSPON al lange tijd zichtbaar, die kan vanaf 7 juli 2021 in dat gebied ook gekozen worden. In de WBA Publicatielijsten en in de WBA informatieproducten zal de inzet van deze technologie duidelijk worden aangegeven.

Vooruitlopend op de definitieve aankondiging en ten behoeve van deze veldproef, vindt u op onze website in  Annex 2 de technische aspecten van deze uitbreiding. Later, bij definitieve introductie, volgen ook de wijizigingen op de dienstbeschrijving in annex 1, de procesgang in Annex 3 en de commerciĆ«le voorwaarden in Annex 4.