Vergemakkelijken mogelijkheden om WBA ADSL verbindingen te upgraden

Publicatie datum 1 mei 2020

KPN heeft inmiddels op ruim 12.000 locaties straatkasten van VDSL apparatuur voorzien en heeft daarmee het bereik voor hogere snelheden voor de VULA/WBA-dienstverlening flink vergroot. Ook de straatkasten in de zogenaamde binnenringen, die op minder dan 1500m van de centrale staan, zijn inmiddels omgebouwd en geactiveerd. In totaal kunt u als afnemer van VULA/WBA inmiddels op ruim 4.500.000 adressen achter een VDSL-straatkast profiteren van snelheden tot 200 Mbit/s over een enkele koperlijn.

Toch wordt voor een aantal lijnen nog de ADSL techniek gebruikt, vanaf de KPN centrale. Deze lijnen kunnen, als gevolg van het toepassen van de ADSL techniek, een bandbreedte van maar maximaal 20 Mbit/s behalen, vooral afhankelijk van de afstand tot de centrale. Om een upgrade naar hogere snelheden gemakkelijker te maken, zal KPN deze ADSL lijnen vanaf 11 mei proactief migreren naar de straatkast. De ADSL techniek blijft dan in gebruik, en er verandert niets aan de apparatuur bij de eindgebruiker. Als de eindgebruiker naar hogere snelheden wil migreren, dan volstaat aan de KPN zijde een Change Line order en kan de hogere snelheid meteen vanaf de VDSL straatkast geleverd worden. De reguliere wekelijkse VRT e-mail met Installed Base gegevens van VDSL lijnen zal worden uitgebreid met de ADSL lijnen die naar de straatkast zijn gemigreerd.

De migratie van een ADSL lijn naar de straatkast duurt maximaal 5 minuten, maar meestal korter. Als gevolg van de coronacrisis is er momenteel veel monteurscapaciteit beschikbaar. KPN wil daarvan gebruikmaken door in de komende weken veel lijnen om te zetten. Deze werkzaamheden zullen echter wel buiten het servicevenster plaatsvinden, namelijk in de ochtend tussen 08.00 en 12.00 uur, volgens de planning die is opgenomen in de wekelijkse VRT e‑mail met Installed Base gegevens. Mocht dat voor een bepaalde lijn problematisch zijn, dan kunt u de migratie van die lijn annuleren door aanmelding bij de regiedesk klantmigratie.