GSMA Wholesale Agreements and Solutions Group #16: inzetten op een nóg betere dienstverlening

De kwaliteit en betaalbaarheid van onze roaming dienstverlening nog verder verbeteren. Dat was voor ons het belangrijkste doel tijdens het GSMA Wholesale Agreements and Solutions (WAS) event, vorige maand in Kaapstad.

We kunnen wel zeggen het belangrijkste event van het jaar. Want meer dan 200 operators van over heel de wereld zijn hier aanwezig om gedurende 4 dagen bindende afspraken te maken over commerciële en juridische zaken en om elkaar te ontmoeten tijdens de social events. Wat jou dat oplevert? We vertellen je het graag.

Ook in het buitenland uitstekende dienstverlening

Vanuit KPN Wholesale hebben we de kwaliteit van het Machine-to-Machine verkeer op de agenda gebracht. Want we willen dat onze diensten ook in het buitenland probleemloos werken. Of het nu gaat om het gebruik van WhatsApp of de SIM-kaart in je auto. En daar hebben we operators uit andere landen voor nodig. We hebben daarom besproken dat we hier vanuit de GSMA volop op gaan inzetten. Vanuit onze rol als kwaliteitsbewaarder vinden we dat ook onze taak. Want KPN is binnen de GSMA eigenaar van BA51, een kwaliteitshandboek waarin wereldwijd geldende afspraken zijn vastgelegd over de kwaliteit van de dienstverlening. Veel wordt door ons geïnitieerd en elke wijziging wordt door ons bijgewerkt. Daardoor weet je zeker dat die kwaliteit uitstekend wordt gewaarborgd.

Bellen over 4G en 5G

Een ander belangrijk onderwerp was VoLTE, spraakverkeer over het 4G netwerk. In de meeste landen kan je nog bellen via het 2G of 3G netwerk, maar die netwerken worden op termijn uitgefaseerd. En dus is het belangrijk dat bellen via 4G snel wordt geïntroduceerd. Met alle verschillende operators hebben we besproken hoe we dat voor elkaar gaan krijgen, zodat bellen en gebeld worden in alle landen voor roamende eindgebruikers ook in de toekomst mogelijk blijft.

De grootste uitdaging voor de komende tijd is om met elke individuele operator wereldwijd VoLTE Roaming te testen en op te leveren voordat de 2G en 3G netwerken van de desbetreffende operator én die van ons verdwijnen. Maar omdat iedereen met iedereen wil testen, moeten operators veel handmatig werk verrichten. En ook al dat werk moet weer met honderden operators onderling in slechts een paar jaar tijd worden afgestemd. Daarbij wil je zeker weten dat alle scenario's werken. Bellen naar bijvoorbeeld 112 moet altijd werken. In de praktijk zien we dat met de introductie van nieuwe technologie bepaalde handsets zijn verouderd. Deze zullen niet meer werken met die nieuwe technologie. Ook met 4G is dit lastig. Er kunnen handsets zijn waarmee roaming niet meer goed werkt, terwijl diezelfde handset nationaal nog wel werkt. Samen zullen we moeten nadenken over hoe we klanten hierover gaan informeren.

Betere werkwijze, lagere prijzen

Net zo belangrijk waren de honderden commerciële speeddates met verschillende operators om te bespreken hoe we de komende jaren met elkaar blijven samenwerken. De focus ligt op het vereenvoudigen en versnellen van processen zodat we onze dienstverlening aan onze klanten blijvend verbeteren. Wat wil je bereiken, wat is jouw vooruitzicht? Tijdens de WAS hebben we goede afspraken kunnen maken over de werkwijze en prijzen om je nóg beter te ondersteunen.

Gerelateerde artikelen