Glasvezel: sneller internet, een schonere wereld

Wij steken er veel energie in; de uitrol van ons glasvezelnetwerk. Elk jaar legt KPN bij een half miljoen huishoudens glasvezel aan. Een gigantisch project met kilometers aan oranje glasvezelkabels. Natuurlijk blijven er bij de aanleg ook afvalmaterialen over, de zogenaamde reststromen; waardevolle grondstoffen die wij samen met onze partners zoveel mogelijk opnieuw inzetten. Zo werken wij aan een groener Nederland.

Onze materialen zijn waardevolle grondstoffen 

We werken en leven steeds digitaler. Connectiviteit is daarmee simpelweg een basisbehoefte geworden. Glasvezel is daar het antwoord op. Dus rolt KPN dat in hoog tempo uit. Maar bij deze werkzaamheden komen reststromen vrij. Helaas kan dat nog niet voorkomen. Wel kan er ingezet worden op hergebruik en recycling ervan. Daarom monitoren wij deze reststromen voortdurend. Waar mogelijk, zetten we materialen opnieuw in of worden ze gerecycled. Bovendien analyseren wij continu voor nóg verdere optimalisatie. 

Dit hebben we al bereikt 

Met deze inzet zorgt KPN ervoor dat 80% van de waardevolle materialen een tweede leven krijgt. Dat doen wij samen met onze partners. Wij zetten in op minder afval, betere scheiding aan de bron en reductie van CO2-uitstoot. Daarmee besparen wij elk jaar zo’n 130.000 stoeptegels, 5.000 emmers zand, 200 bomen aan hout, 100.000 kilo plastic, 350 voetbalvelden aan A4’tjes, bijna 400.000 dozen aan karton, 10.000 kliko’s aan restafval en heel veel losse stukken glasvezelkabel.  

En zo zetten we nog een stapje extra 

Hoe goed wij ook ons best doen om materialen opnieuw te gebruiken, het is nog slimmer om bij de bron te beginnen. Dus zetten wij in op het slimmer ontwerpen van ons netwerk met behulp van Smart Engineering. Daardoor kunnen wij in de basis al minder materialen te gebruiken. Zo maken wij Nederland elke dag een klein beetje groener.

Gerelateerde artikelen