Gemeenten en internetaanbieders verkleinen digitale kloof

In een samenleving die verder digitaliseert, groeit de kloof tussen degenen die toegang hebben tot digitale technologieën en mensen die daarvan uitgesloten blijven. De Alliantie Digitaal Samenleven, NLdigital, gemeenten, provincie Groningen, KPN, VodafoneZiggo en Freedom Internet zijn een proef gestart om deze groeiende digitale kloof te verkleinen.

Een nieuw Digitaal Meedoen Pakket voorziet financieel kwetsbare huishoudens van internet, apparaten en begeleiding. De pilot begint in Utrecht en Westerkwartier, met plannen om het in Amsterdam uit te breiden.

Recent onderzoek onthult dat 3% van de Nederlandse huishoudens geen vaste internetverbinding heeft, 11% een goedwerkend apparaat mist en bijna 23% digitale uitdagingen ondervindt. De pilot is bedoeld om inzicht te krijgen in deze digitale kloof en biedt ondersteuning aan financieel kwetsbare huishoudens. Het pakket omvat laptops of tablets, internetverbindingen tegen gereduceerde tarieven en buurtgerichte vaardigheidsondersteuning.

Wietske Kamsma, programmamanager van de Alliantie Digitaal Samenleven, benadrukt het belang van toegang tot internet en apparaten voor sociale participatie. Het doel van de pilot is om de digitale kloof te verkleinen.

De pilot hanteert verschillende benaderingen per gemeente, zoals wijktests in Westerkwartier en bredere werving via maatschappelijke organisaties in Utrecht. De Universiteit Twente zal de effecten monitoren. In totaal worden 250 huishoudens uitgenodigd op basis van lokale minimaregelingen.

Meer zelfvertrouwen en behendigheid

Elske Lagard, 75 jaar, neemt deel aan de pilot in de gemeente Utrecht. “Ik ben altijd bang geweest om fouten te maken online en twijfel vaak over wat ik met binnenkomende berichten moet. Ik ben nu afhankelijk van mijn dochter, vooral als het gaat om zaken als telebankieren of het inwisselen van een cadeaubon. Maar ik geloof dat je nooit te oud bent om te leren. Met dit Digitaal Meedoen Pakket hoop ik over een jaar meer zelfvertrouwen en behendigheid te hebben, zodat ik zelfstandig kan deelnemen aan de digitale samenleving."

Na de start van de pilot zullen andere gemeenten en telecombedrijven worden uitgenodigd om deel te nemen. De pilot loopt een jaar en wordt daarna geëvalueerd voor mogelijke uitbreiding naar meer gemeenten.

Lees het hele persbericht van KPN hier.

Gerelateerde artikelen