Toegang tot glasvezelnetwerk Glaspoort

Publicatie datum 18 juni 2021

Op 9 juni 2021 is Glaspoort, het samenwerkingsverband tussen KPN en APG, officieel van start gegaan. Glaspoort zal de komende 5 jaar bijna één miljoen glasvezelaansluitingen realiseren, waarvan 750 duizend in woongebieden in kleinere gemeenten en 225 duizend op bedrijventerreinen.

Glaspoort biedt een open netwerk aan op basis van PON (GPON en XGSPON). Toegang wordt geboden via de actieve ethernetdienst Wholesale Breedband Toegang (WBT) met up- en downstream snelheden van 100 Mbps tot 1 Gbps. Daarnaast worden er diverse aanvullende diensten geboden waaronder een 24x7 SLA en Premium services.

De actieve laag van het Glaspoort netwerk wordt door KPN geleverd. Glaspoort kan op basis daarvan voor wholesale-afnemers reeds bekende faciliteiten zoals WAP’s, TI’s en bestel – en service portals gebruiken voor de levering van WBT-diensten. Hierdoor kunt u laagdrempelig toegang krijgen tot de footprint van het Glaspoort netwerk voor het aanbieden van diensten aan uw klanten daar. Hiervoor dient u rechtstreeks met Glaspoort een WBT-contract af te sluiten. KPN Wholesale zal voor het leveren van WMP en WEAS-diensten in de footprint van Glaspoort gebruik maken van de WBT-diensten van Glaspoort. Een aantal FttH projecten waarvan KPN de voorbereiding al gestart had, zijn overgegaan naar Glaspoort. Mocht dat voor u relevant zijn, dan zult u hierover binnenkort nader geïnformeerd worden.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden tot afname van WBT-diensten op het Glaspoort netwerk dan kunt u zich tot Glaspoort wenden. Zie de Glaspoort website (glaspoort.nl).