De mijlpalen van KPN Wholesale

De geschiedenis van KPN Wholesale is vanzelfsprekend nauw verbonden met die van KPN. De eerste wholesale-activiteiten van KPN stammen uit 1994. Hieronder de meest gedenkwaardige momenten van 1994 tot heden.

De eerste wholesale-activiteiten van KPN stammen uit 1994, het jaar dat KPN naar de beurs ging. In dat jaar besluit KPN om andere service providers gebruik te laten maken van zijn mobiele (gsm) netwerk.

In 1998 liberaliseerde de Nederlandse overheid de markt voor vaste spraaktelefonie (Telecomwet). Het telefonienetwerk van KPN kwam beschikbaar voor andere partijen.

Telecomproviders krijgen toegang tot ons passieve netwerk (MDF). Hiermee geven we onze afnemers directe toegang tot woningen en bedrijfspanden via het kopernetwerk.

Andere partijen kunnen nu ook gebruik maken van het snelle glasvezelnetwerk van KPN. Dit netwerk is aangelegd door Reggefiber, een Nederlands bedrijf dat sinds 2014 eigendom is van KPN.

In 2011 neemt KPN het internetknooppunt NL-ix over. Dit knooppunt is een alternatief voor de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) en behoort tot de top-5 in de wereld. Dankzij de NL-ix kunnen wij onze klanten nog beter verbinden.

In 2016 lanceren we twee nieuwe diensten: Datacenter dienstverlening en een TV exchange (TVix). Met de datacenters spelen we in op een trend in de markt. Via de TVix kunnen partijen in binnen- en buitenland snel en veilig content uitwisselen.


Geschiedenis van morgen

Wat de toekomst brengt, kan niemand voorspellen. KPN kijkt met een open blik naar technologische vernieuwingen. In ‘The Technology Book’ definiëren we de 13 trends waar we in de toekomst veel van verwachten. Van 5G tot Blockchain. Zo blijft KPN werken aan nieuwe mijlpalen, uitvindingen die Nederland verder helpen. Download hier het KPN Technology Book 2020.