Introductie PON technologie in WBA/VULA FttH dienstverlening

Publication date 17 mei 2019

In het kader van de uitrol van glasvezel naar nog eens 1 miljoen huishoudens heeft KPN gekozen voor de toepassing van PON (Passief Optisch Netwerk) technologie in het access deel van de dienst. In eerste instantie zal GPON in het netwerk worden geïntroduceerd. Hiermee zijn snelheden tot 1 Gbps mogelijk. Later zal XGSPON met snelheden tot 10 Gbps volgen. In het huidige WBA/VULA FttH aanbod maakt KPN gebruik van Ethernet over Fiber (EoF) en Gigabit over Fiber (GoF). Daar komt nu dus een derde technologie bij: GPON.

De WBA/VULA dienstverlening blijft identiek met dezelfde dienstvarianten en snelheden, alleen is wel een nieuw type Optische Netwerk Terminatie (ONT) benodigd. Aangezien de ONT een belangrijk onderdeel vormt van het PON netwerk en authenticatie en activatie ervan nodig zijn, heeft KPN besloten om deze ONT onderdeel te maken van de WBA/VULA FttH dienstverlening. Voordelen zijn onder andere dat de first-time-right oplevering van de FttH lijn zal verbeteren, er minder nazorg nodig is, het aantal monteursbezoeken kan afnemen, er meer doe-het-zelf door de eindklant mogelijk is en de ONT bij wisseling van providers kan blijven hangen.

Om het leverings- en serviceproces efficiënter te maken (één klantbezoek) vraagt KPN wholesaleklanten om bij het ordertype NLS 6 (FTU al aanwezig) en bij Nazorg en Service in opdracht van KPN de ONT zelf te laten installeren en activeren door de monteur die de aansluiting van het klantmodem of andere randapparatuur op het netwerkaansluitpunt verzorgt. Voor deze werkzaamheden ontvangen wholesaleklanten een vergoeding van KPN.

KPN is voornemens in Q3 van dit jaar een pilot uit te voeren met GPON, waarbij de nieuwe technologie en de aanpassingen in de processen getest zullen worden in een nieuw uit te rollen FTTH gebied. Na een geslaagde pilot zal in nieuwe FttH gebieden alleen nog maar de PON technologie beschikbaar zijn, waarschijnlijk vanaf Q4 2019. In de WBA FttH publicatielijsten en in de WBA informatieproducten zal de inzet van deze technologie duidelijk worden aangegeven.

Vooruitlopend op de nadere aankondiging van de geplande introductiedata vindt u op onze website in Annex 1 de bijgewerkte dienstbeschrijving, in Annex 2 de technische aspecten van deze uitbreiding, in Annex 3 de wijzigingen op de procesgang en in Annex 4 de commerciële aspecten.