Introductie VDSL Long Reach technologie in WBA/VULA dienstverlening

Publication date 7 augustus 2020

KPN is voortdurend bezig om de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. De nieuwste ontwikkeling hierin is Long Reach VDSL (LR VDSL), een compatibele extensie van Vectored VDSL2. Met dit nieuwe technologietype wordt meer up- en downstream snelheid mogelijk op grotere afstanden, zeker met de bonding variant die later beschikbaar komt. Per 8 oktober 2020 kunt u orders inleggen met dit nieuwe technologietype.

LR VDSL is een veelbelovende VDSL variant die hoge snelheden op korte afstand combineert met de lagere snelheden op lange afstand. Tot nu toe kon VDSL alleen worden ingezet op afstanden tot 2100 meter, maar die beperking valt met LR VDSL weg. Hierdoor kan deze technologie ook als alternatief dienen voor huidige legacy (symmetrische) diensten gebaseerd op HDSL en SDSL. Verder biedt het zo’n 10% betere performance dan de huidige ADSL2+ techniek die vanaf de centrale wordt ingezet. De eerste uitrol met deze technologie wordt vanuit de centrale gedaan, later zal deze ook beschikbaar komen vanuit de straatkasten.  

LR VDSL werkt alleen in combinatie met modems (CPE) met een chipset die dit ondersteunen, met firmware upgrades kunnen recente modems dit ook aan.

De WBA/VULA dienstverlening blijft identiek met dezelfde dienstvarianten en snelheden.

Met ingang van 8 oktober 2020 kunt u orders inleggen met dit nieuwe technologietype. U vindt op onze website in Annex 1 de bijgewerkte dienstbeschrijving, in Annex 2 de technische aspecten van deze uitbreiding en in Annex 3 de bijgewerkte procedures en serviceniveaus. Er zijn geen tariefswijzigingen met dit nieuwe technologietype gemoeid.